Dr. Kawashima’s braintraining

Zie ook deze bespreking op de health games portal van Izovator, Innovatie Platform voor de Zorg.
(Izovator) Gaming als mentale/geestelijke workout, training-, -revalidatietechniek of sociaal hulpmiddel
Naast de mogelijkheid tot fysieke workout, bieden games ook de mogelijkheid om de hersenen te kraken. Voor buitenstaanders onverwacht heeft deze toepassing een grote vlucht genomen, vooral omdat Nintendo, het boek van Dr. Kawashima indachtig, een aantal ‘Brain Training’ spellen op de markt heeft gebracht voor de DS. Onder het grote publiek zijn deze spellen mateloos populair (ze bezetten in Europa de eerste en tweede plaats van meest verkochte spellen van 2007 overall)[6]. De spellen van Nintendo zijn ontstaan vanuit de wetenschap zelf. Dr. Kawashima is hoogleraar aan de universiteit van Tohoku en specialist op het gebied van functionaliteit van de verschillende onderdelen van de hersenen. Het is hierbij interessant om te zien dat de Brain Training spellen een veel oudere doelgroep aantrekken dan ‘normale’spellen. Er zijn zelfs doktoren in Japan die Brain Training aanraden aan hun dementerende patiënten, maar critici beweren daarbij ook dat er geen studies zijn die dit aantonen[7]. De spellen passen echter wel degelijk in de aloude gedachte binnen de neurologie van ‘use it or lose it!’ en passen zo in het beeld dat ze helpen om de hersenen fit te houden.[8]. Op dit gegeven wordt weer handig ingespeeld, bijvoorbeeld door Menzis die de game Mismatch ontwikkelde om het concentratievermogen te bevorderen (naast het feit dat het marketingtechnisch slim lijkt om in deze hype mee te gaan).Zie: menzis.nl
Publieke games: Dr. Kawashima’s braintraining (Nintendo) wikipedia.org en touchgenerations.com schrijven er ook over.
Wat ik ervan denk:
Bij de start van het spel doe je als eerste een leeftijd test; deze valt standaard behoorlijk tegen. De speler wordt daardoor uitgedaagd het spel vaak te spelen en ziet (door ervaring en oefening) zijn leeftijd bij iedere test omlaag gaan. Dit blijkt een sterke motivatie op door te blijven spelen. Een direct ‘feel-good’ feedback en gevoel met iets zinnigs bezig te zijn inplaats je tijd te verdoen is een groot deel van het succes van deze gamevorm. Je wordt voortdurend opnieuw beloond met moeilijkere taken, nieuwe spellen, extra handige tips om hoger te scoren, wat de loyaliteit met het spel heel groot maakt. De spellen zijn bijzonder eenvoudig van vormgeving, maar ook om te begrijpen hoe je moet spelen, of kort omschreven op alle fronten laagdrempelig en toegankelijk.
Nota bene neemt je gastheer Dr Kawashima je bij de hand en betrekt je letterlijk inhet spel met verhalen en tips en uitleg.
Het competitie element is niet heel groot aangezien de Ninetendo DS als apparaat aardig persoonsgebonden is, in familie of huiselijke kring is competitie mogelijk en direct zichtbaar bij het startscherm en daardoor zeker een toegevoegd waarde om trots te zien dat je de ‘jongste’ bent. Voor mij persoonlijk was de competitie met mijzelf al de moeite waard, ik ging nieuwsgierig testen of ik in de ochtend “beter” was dan’s nachts, dronken of nuchter, moe of fit, liggend of zittend….
Bediening met slechts één pen en steeds minimaal aantal opties in het scherm maakt het ook erg eenvoudig in gebruik en daarom uitermate geschikt voor een grote groep spelers die de techniek afschrikwekkend vinden, maar hier met een (ouderwetse) pen zich vertrouwd en zekerder voelen.
Minder: Dr Kawashima valt soms erg vaak in herhaling en dit kan gaan irriteren na verloop van tijd. In mijn geval verloor ik alle interesse toen alle spellen ontsloten waren en de laagste leeftijd bereikt was, jezelf ‘jong’ houden lijkt na enkele weken niet zo interessant meer als jezelf jong maken in eerste instantie.
De vormgeving is dermate eenvoudig dat deze ook wel saai en lelijk bevonden wordt. Hoewel ontdaan van alle smaak en kraak ook wel erg functioneel gebleken, aangezien je geen afleiding wenst.
Andere artikel over braintraining online

No Comments Yet

Leave a Reply