Wat braintraining en puzzel/casual spelen leuk maakt.
Een mini-onderzoek:
De meeste spellen hebben een referentie van andere spelers om je te motiveren.
Bij de ene (brain assist) noemen ze de honderd laatste spelers (geheel geprogrammeerd en virtueel want zitten bij het starten al in het spel met naam en gekozen icoon) je wordt dan opgenomen in deze lijst van 100 spelers, en je voelt je dan heel goed als nummer 1, en best ok als nummer 20. Je hoort ook dat je boven gemiddeld ‘scoort’. Bij een ander wordt een hiscore lijst bijgehouden van andere spelers, of er is een schaal van gemiddelde spelers gekozen (niet onderbouwd)
Competitie blijkt erg motiverend, of het nou virtuele mensen zijn of niet. Hoe echter hoe beter. De competitie om met/tegen iemand direct te spelen is erg motiverend, zelf erg veel geduld om op elkaars pogingen te wachten, in de hoop daarna beter te scoren.
Status zoals zien dat je 80 jaar oud bent, of je hersengewicht ‘maar’ 300 gram is is erg motiverend om je eigen score en status te verbeteren, en te blijven spelen om je jonger te maken. Statistieken om te zien dat je steeds maar beter wordt is ook erg interesant (stijgende lijn). Je persoonlijke record breken is fijn en leuk. Dit dan naast andere scores zien is altijd interessant. BIj alle spellen krijg je wel een titel als: “senior brainiac”, “potentieel professor” etc volkomen uit de lucht gegrepen termne, maar werken heel duidelijk als een beloning op het einde van je test of spel: “jij haalde het nivo van een professional!” goeie aai over je bol en klop op je schouder…
Frustratie het was opvallend te zien dat de spellen waar iemand specifiek niet goed in is, ook niet graag herhaald werden. Je slechte eigenschap zie je niet graag steeds als confrontatie terug. Maar toch is het een grens wanneer iets uitdagend is omdat je gelooft er beter in te kunnen worden, en wanneer je iets niet kan en niet leuk vind (waar je het dus ook zou verwachten dat de te verwachten verbetering een uitdaging kan zijn)
Examen/test doen versus oefening/training Bij alle brain spellen zijn er twee vormen van spelen. Een test om je status, percentage of titel te verbeteren. En daanaast kun je trainen om een volgende test beter te kunnen doen. Bij het oefenen of trainen is er ook sprake van medailles of statistieken, maar die betreffen alleen je eigen scores.