Lezing: “piece of family” over ouderen-usability-communicatie

Donderdag 29 november volgde ik via CHI de lezing van Sanne Kistemaker over haar eindexamen project.
Samen met een van de mobiele providers besloot ze een communicatiemiddel te zoeken voor 3 generaties in de familie. Kleinkind + kind + oma. Het onderzoek was zeer de moeite van het horen waard. Het resultaat is leuk. “Oma aan de blog als spil van de familie”.
picture-74.png

Lees meer erover op onderstaande linken:
TU Delft – IO-ers in de prijzen bij Nederlandse Designprijzen 2007
Nieuwskrant online
Ik vond de methodes van onderzoek erg de moeite waard. Het betreft de voorbereiding van het onderzoek, het voorbereiden van die persoon die onderzocht wordt, alles optimaliseren om zo groot en divers mogelijke data te verkrijgen. Vervolgens de methode van data verwerken, weergeven analyseren etc…
Ze gebruikte termen (en legde deze uit) zoals:
Context mapping=> proefpersonen met stickers, collages en waardekaarten van zichzelf laten maken, betrokkenheid met project en onderzoek groot makend. Werkboekje, en spreukentegeltje laten maken. Feedback ook tijdens het onderzoek teruggeven, dit verhoogt de waarde van de data direct!
Belangrijk is een discussie los te maken in dit stadium en vooral objectiviteit en naiviteit stimuleren. Zo vroeg mogelijk zo los mogelijk aan de slag, dit levert tijdens het proces meer een meer aanleidingen en argumenten naar het eindresultaat toe.
Richvizz=> collages, tabellen, persona, storyboards, analyse van data
Co-design=> intensief met de gebruiker aan de slag, vaak terug koppelen. Iteratief proces. Directe evaluatie.
(NB! Sanne gaf het advies nooit de gebruiker een beslissing te laten nemen, daar vooral voor te waken bij dit proces!)
(een goed voorbeeld van dit hele proces is dat op een gegeven moment leek het richting geluidsopnames te gaan, oma die vertelt… maar de doelgroep bleek doodongelukkig te worden van de apparatuur en voelde zich erg geremd. Dit bleek daarom een slecht idee, terwijl de oma’s zelf aanvankelijk enthousiast leken, zij hebben geen goed beeld van hun eigen behoefte bleek)
Sanne is een eigen bedrijf met een vriendin begonnen: www.muzus.nl. Hierbij doen ze onderzoek vooral naar de doelgroep en de doelstellingen.

No Comments Yet

Leave a Reply