Zombie versus plants Iphone spel leuk! (?) – over tweaken gesproken


Kreeg de tip over dit Iphone spel als “dé” ultieme game, met nadruk op het getweaked zijn.
In level één heb je één taak (je huis beschermen), slechts één wapen (schietende plant) die je kan bemachtigen door zonnen te vangen. Bij ieder level krijg je meer wapens en mogelijkheden, en ook steeds meer soorten bedreigingen voor je huis (Zombies).
Ik speelde nu een tiental levels uit, zonder te ervaren wat zou gebeuren als ik slechter zou spelen. Ik geloof niet dat ik zó goed speel. Heb nu zelfs express de zombies laten binnenkomen uit nieuwsgierigheid, dat de grasmaaiers ook nog defensiewapens bleken te zijn viel me zelfs nog tegen, daardoor duurde het nóg langer.
Een perfect getweaked spel heeft een laag instap nivo zodat men leert hoe het spel werkt zonder veel tutorials en uitleg (vind bij dit spel het gradueel toevoegen van wapens wel leuk en goed gedaan) vervolgens wordt de uitdaging steeds wat groter…. Niet te groot want dan raakt de speler gefrustreerd. Idealiter is het spel zelfs zo getweaked, dat een speler die wat trager is, net zoveel uitdaging en weinig frustratie treft als een ervaren snelle ‘goede’ speler.
De uitdaging moet het uiterste vergen instrategie, concentratie en alertheid, dat je iedere keer als je iets niet haalt overtuigd bent dat je het level wél degelijk kan halen als je maar… Dat of dat doet. Als het vooral toeval of mazzel betrof ben je al minder gemotiveerd om te blijven spelen, hoewel een bepaalde mate van toeval en mazzel wel degelijk wenselijk is in een spel als deze, dan voelt het als een lotsbestemming te winnen, die je jezelf als speler ook van harte gegunt vind.
Los daarvan vind ik het spel wel heel leuk en ben steeds benieiwd wat het een of ander betekent, de interesse wat een vlag of emmer of krant betekent… Erg leuk!

1 Comment
  1. (monique) ja ik snap wat je bedoelt.. dat is dus tweeken. Fijn uitgelegd. Is nog complex om dat voor alle niveaus spelers goed te doen denk ik.
    Ik heb trouwens zvp al een tijd niet meer gespeeld en ik merk dat het me ook niet echt meer aantrekt omdat ik niet meer weet welke plant wat ookalweer kan.. dan moet je dus eigenlijk opnieuw beginnen 🙁
    het leukst van dit spel vind ik de verrassingen met een grappig tintje die je nieuwsgierig houden naar meer: elke keer een nieuw, grappig wapen, nieuwe zombies die dansjes doen, in jaren 70 kleding, op een sneeuwscooter zitten en zo .. en dat er in je tuin ook een vijver komt met lelies en duikende zombie; het verrassingseffect ahaa alsof je een adventskalender openmaakt.

Leave a Reply